Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
V těchto dnech probíhá soudní slyšení ve při mezi společnostmi Apple a Epic Games. V rámci tohoto jsme se dozvěděli, že sám Apple považuje množství malwaru na systému macOS za nepřijatelné. Co to má ale společného s platbami na iOSu?
Eskymak (1057) | 20.5.202112:45
To, že tam ten malware je jen potvrzuje, že na to jak je ten jejich systém uzavřený a omezený, tak o moc bezpečnější než jiné systémy není. Všechno jsou to je výmluvy kvůli kšeftu.
Odpovědět4  2
Milan Šurkala (4987) | 20.5.202113:42
Jenže macOS právě moc uzavřený není ­(není nutné využívat oficiální obchod s aplikacemi­). Uzavřenost se týká iOSu a ten nemá výrazné problémy s malwarem ­(pokud nějaké problémy jsou, a to se pochopitelně také občas stává, tak nejsou díky ochraně dat obvykle příliš závažné ­- spíše to, co pustí sám uživatel svou chybou, než to, co by pustil samotný OS­).
Odpovědět3  0
asip80 (1175) | 20.5.202113:58
"spíše to, co pustí sám uživatel svou chybou, než to, co by pustil samotný OS​­"
nj ale to platí i pro ostatní OS
Odpovědět4  0
Milan Šurkala (4987) | 20.5.202114:27
Ano i ne. Uživatelovu blbost samozřejmě žádný OS nikdy nevyřeší. Když tam půjde přes prohlížeč a naservíruje útočníkům údaje na zlatém podnose, je to jeho chyba a ta se může stát na jakémkoli OS včetně iOS. Jde ale o to, že tohle by se v iOS nemělo stát z prostředí jakékoli aplikace na tomto systému. Pokud tam platba je, tak jde přes Apple a útočník se k údajům o kartě nedostane ­(takže kartu nezneužije­), nebo se pokusí zakomponovat svůj platební systém, a ať už je či není legitimní, taková aplikace bude zrušena ­(takže ani v tomto případě kartu nezneužije­). Jestli chce uživatel podstoupit risk zneužití své karty a zadat údaje přes prohlížeč, tak má tyto jiné cesty, nicméně má velkou pravděpodobnost, že přes aplikaci v iOS to nebude.

V macOS, Windows, Androidu toto zaručeno nemáte. Můžete mít legitimně tvářící se aplikaci, nákup, který bude imitovat platební bránu známých systémů, vše se bude tvářit OK, ale za chvíli máte vyluxovaný účet. Je to chyba uživatele? Jak on má vědět, že solidně tvářící se appka je ve skutečnosti takový podvod? U iOSu víte, že to půjde přes jejich platební systém a nikdo jiný se ke kartě nedostane. Maximálně si koupíte blbost.

Podobně tak malware obecně. Pokud první kontrolu všech aplikací provede Apple, opět je větší pravděpodobnost, že je aplikace čistá, než když si ji uživatel stáhne kdekoli jinde z internetu ­(což se týká i macOS­). Není to jistota, ale rozhodně je vyšší pravděpodobnost, než když si uživatelé budou do zařízení instalovat každý nesmysl, který najdou na internetu.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.